ZO. Voor de vaat die niet in de vaatwasser gaat

De meeste vaat stop je in de vaatwasser. Maar er is ook vaat die niet in de vaatwasser gaat: omdat je er heel zuinig op bent bijvoorbeeld, of omdat je ‘t meteen even wilt afwassen. Denk aan dat porseleinen kopje dat nog van oma is geweest. Of de onderdelen van je koffiemachine, de blender, je kaasplank of je air fryer.

Zo leuk

Dan wil je een afwasmiddel dat snel werkt en afwassen meteen een beetje leuker maakt. Maar de meeste afwasmiddelen zijn bedoeld om een ​​gootsteen of afwasteil mee te vullen: ze zijn niet gemaakt voor gerichte handafwasjes. Die kleine afwasjes laten staan is in elk geval geen goed idee: aangekoekte vaat krijg je maar moeilijk schoon. Het beste is om het meteen even te doen. Dan staat alles daarna weer lekker schoon in de kast en is je aanrecht opgeruimd.

ZO kan het ook!

Bij ZO hebben we daarom een nieuw soort afwasmiddel ontwikkeld. ZO afwas schoon is het eerste schuimende afwasmiddel van Nederland, in een fles die een leven lang meegaat. Vegan en 100% natuurlijk. Ons afwasmiddel heeft daarom geen gevarensymbolen. En omdat het ook veilig is voor je huid, kan een kind de afwas doen. Even foamen, borstelen, spoelen en klaar.

Milieuvriendelijk afwassen

Weet je dat het beter is voor het milieu om met de hand af te wassen? En helemaal als je met ZO afwast. Als je alle vaat in de afwasmachine stopt, verbruik je per jaar 2 tot 3 keer meer energie dan afwassen in een teiltje. Afwassen met ZO is nog zuiniger. Zuinig met water en zuinig met afwasmiddel. Alleen erg vervuilde vaat hoef je voor te spoelen. En doordat het schuim meteen werkt kun je direct borstelen.

Heet water heb je alleen nodig als je vaat vet is. Op die manier bespaar je met ZO afwas schoon energie, water en minimaal 65% zeep.

Zo makkelijk is ZO afwas schoon

 • Veilig voor je handen en voor een gevoelige huid.
 • Schuimt meteen, voorspoelen hoeft alleen nog maar bij erg vervuilde vaat.
 • Geen zeepresten, dus ook ideaal voor het afwassen van glazen.
 • Werkt supersnel en zuinig, voor een kopje en glas tussendoor.
 • Kinderen zijn dol op schuim.
 • Droogt makkelijk af, zonder zeepresten.
 • De foamer tot de streep vullen met ZO afwas schoon en zelf water toevoegen.

ZO was je af

Extra vervuilde vaat eerst voorspoelen. Schraap eventuele etensresten van de borden en het bestek en doe die bij het organisch afval. Gebruik alleen heet water als het om vettige zaken gaat. Glazen en kopjes giet je eerst leeg. Jus giet je eerst in een leeg melkpak. Of haal je weg met keukenrol. Zo komt al dat vet niet in je afvoer terecht.

Dit heb je nodig

Een ZO afwas schoon sprayfoamer, schone doek, ZO kokosspons, afwasborstel.

1. Foam it

Spuit het foam meteen op je vaat. Voor glazen, kopjes en schotels is een halve spray genoeg. Daarna neem je dat af met een borstel of een spons. Pannen en ovenschalen foam je een paar keer, verdeel het foam met een afwasborstel of sponsje en laat even staan.

2. Scrub it

Gebruik een afwasborstel of een spons. Spoel die vooraf even af, zodat je weet dat ze schoon zijn. Spoel de vaat af met koud water, dan gaat afdrogen makkelijker.

3. Dry it

Laat de vaat drogen in een droogrekje of droog af met een doek. Gebruik een schone en droge doek. Is de doek erg nat? Pak dan een nieuwe.

Weet je wat echt onzin is? Een fles die het nog perfect doet weggooien omdat hij leeg is. Daarom gaan de sprayers van ZO een leven lang mee.

Slimme afwastips

Dit kun je beter niet in de vaatwasser doen

 • Vleesmessen en andere scherpe grote messen: die worden namelijk bot.
 • Knoflookpers en ander keukengereedschap: het lijkt misschien goed schoon, maar niets is minder waar. In de kleine gaatjes kunnen restjes achterblijven. Als je een teentje knoflook perst, komt er iets mee van de vorige keer. En dat kan ondertussen ook nog beschimmeld zijn.
 • Bamboe of vaat van andere zachte, natuurlijke materialen (er staat meestal op de onderkant of het in de vaatwasser kan of niet).
 • Servies met een zilver- of goudkleurig randje. Dat randje verdwijnt na 3 wasbeurten.

Houd je afwasborstel schoon
Overgiet je borstel af en toe met kokend water: vet lost op en bacteriën gaan dood.

ZO afwas schoon is ook ideaal voor
Je oven, of onderdelen van je barbecue en andere voorwerpen die je buiten gebruikt. In de caravan of op de boot, en al die andere plekken waar je nou eenmaal geen vaatwasser hebt.

ZO afwas schoon

ZO afwas schoon
ZO afwas schoon is vegan en bestaat voor 100% uit natuurlijke ingrediënten. ZO afwas schoon heeft de frisse geur van pompelmoes en limoen. Foamsprayers zijn verkrijgbaar in de kleuren onyx en amber. De sprayers gaan een leven lang mee. Met een navulzak kun je de forever bottle maar liefst 5 keer vullen.

ZO kokosspons
Met de ZO kokoksspons haal je makkelijk hardnekkig of aangekoekt vuil weg. Zonder krassen. Dus veilig voor bijvoorbeeld anti-aanbakpannen, glas en RVS. Even uitspoelen met water en hij blijft maandenlang fris.

Binnenkort ook de afdrogen met ZO
Binnenkort introduceren we de ZO afwasdoek, gemaakt van recycled katoen in 2 kleuren die perfect in je keuken staan.

Vragen? Vragen!

Wil je meer weten over schoonhouden met ZO of heb je handige tips? Laat het ons weten: info@zoschoon.nl. Of app of bel ons op +31(0)85 303 4204.

Deel dit artikel via social media