ZO verwijder en voorkom je kalkaanslag
Kalkaanslag kun je makkelijk voorkomen. Maar als het er al zit, dan is het een klusje dat veel mensen uitstellen. Je kunt aangekoekte kalkresten makkelijk en duurzaam verwijderen. En vervolgens kalkvrij houden met ZO sanitair schoon.
Verwijder kalkaanslag en resten van urinesteen.
Kalk hecht zich eerder in een vieze dan in een schone toiletpot. Ook in een oudere toiletpot hecht kalk zich sneller aan het glazuur. Dat komt doordat het oppervlak ruwer is. Het is dus zaak je toilet regelmatig schoon te maken om het oppervlak glad te houden.
Heb je kalkaanslag, dan is dat vaak onder de rand en in het gedeelte dat onder water staat. Hier ontstaat vaak een combinatie van urinesteen, een bruine kleur. De meest duurzame manier om deze aanslag te verwijderen is met baking soda en schoonmaakazijn.
Dit heb je nodig
- Baking soda
- Schoonmaakazijn
- Toiletborstel
Het werkt ZO: strooi een kopje baking soda in het toilet en schenk hier vervolgens een kopje schoonmaakazijn overheen. Let op, dit gaat bruisen. Laat het een uur intrekken en schrob vervolgens schoon met een toiletborstel. Werkt het niet goed genoeg, laat dan langer intrekken of haal eerst het water uit de pot en herhaal de stappen, of vervang azijn voor citroenzuur.
Wanneer maak je het toilet schoon?
Natuurlijk laat je de wc schoon en fris achter voor degene die na jou komt. Kun je zien dat de toiletpot vuil is? Of wil je voor je erop gaat zitten zeker weten dat hij fris is? Dan maak je hem gewoon zelf even schoon.
Zo voorkom je kalkaanslag in je toilet
Het ontstaan van kalk in een wc kun je vertragen door regelmatig schoon te maken. Als je de wc goed schoonhoudt met ZO sanitair schoon voorkom je snelle kalkopbouw.
Dit heb je nodig
Spray de toiletpot even in nadat je hebt doorgetrokken. Borstel de pot schoon en spoel de borstel uit in het water. Spoel het toilet daarna weer door. Spray eventueel nog even na voor een frisse geur. ZO reinig je het toilet en voorkom je kalkaanslag. Bovendien is het toilet weer fris voor de volgende bezoeker.
Elke week
Hou je het toilet na elk gebruik schoon, dan is één keer per week grondig schoonmaken genoeg. Spray minimaal 1 keer per week onder de spoelrand en borstel na, zodat ook de rand vrij van kalk blijft. Maak daarna het hele toilet schoon met de sprayer en de ZO sanitair schoon microvezeldoek.
Werk van schoon naar vuil.
- Stap 1. Doe de wc-bril en deksel omhoog en vouw de ZO sanitair doek minimaal 2 keer.
- Stap 2. Spray de pot aan de binnenzijde en schrob flink met de borstel, ook onder in de pot. Laat vervolgens de borstel in de pot staan.
- Stap 3. Werk van schoon naar vuil. Begin met de dingen waar je met de handen aan zit zoals de spoelknop, de lichtknop, de kraan, het slot én de deurklink: dit zijn de plekken met veel bacteriën en dus extra belangrijk. Doe daarna de muren, dan de toiletpot aan de buitenzijde en tot slot de wanden en vloer.
- Stap 4. Haal de borstel uit de pot en spoel door met het toiletdeksel dicht.
Dit heb je niet meer nodig:
× Dikbleek
× Chloor
× WC Eend
× Toiletblokjes
× Reinigingsdoekjes
× Luchtverfrissers
× Toiletontkalkers
× Desinfectie.
Gebruik nooit bleekmiddel in je toilet. Ten eerste is het slecht voor het milieu, maar erger nog, het zorgt voor extra kalkvorming. Het lijkt alsof de kalk weg is, maar de kalk wordt alleen maar gebleekt.. Blijf je bleekmiddel gebruiken, dan krijg je op een gegeven moment een niet verwijderbare laag kalk in je wc.
Deel dit artikel via social media