ZO duurzaam is ZO
We krijgen vaak de vraag of ZO nou écht duurzamer is. Het antwoord is natuurlijk ja. En dat leggen we je graag uitgebreid uit. Ga er maar even goed voor zitten.👇🏻
Stop met verspillen van flessen en transport van water
Deze producten kennen we allemaal: stuk voor stuk verpakt in plastic flessen die na gebruik worden weggegooid. En ze bestaan allemaal, zonder uitzondering, voor meer dan 95% uit water. Water dat in fabrieken wordt gemengd met chemicaliën.
500 miljoen flessen en 475 miljoen liter water
Elk jaar verspillen we op die manier in Nederland en Vlaanderen 500 miljoen flessen en transporteren we onnodig 475 miljoen liter water. Zet je al die flessen naast elkaar, dan kun je er een rondje om de aarde mee maken. En dat terwijl dat water bij ons thuis gewoon uit de kraan komt. Dit bespaar je allemaal als je dat water voortaan niet meer aan het schoonmaakproduct toevoegt. En dat scheelt meteen ook heel veel olie die wordt gebruikt als grondstof voor de flessen en als brandstof voor transport.
Een andere manier van schoonmaken
Met een andere manier van schoonmaken stoppen we deze verspilling.
Is het echt duurzamer?
Waarom zijn de forever bottles van ZO gemaakt van plastic? Is dat onder de streep inderdaad duurzamer dan een glas? Welk verpakkingsjasje is het milieuvriendelijkst? Zijn plastic navulzakken duurzamer dan papieren zakjes? En zijn microvezeldoeken nu wel of niet duurzaam?
Over alles is nagedacht
Bij ZO hebben we alle opties onderzocht, en gekeken naar de meest duurzame oplossing. Want ons doel is om tot een product te komen dat vanaf grondstof tot en met gebruik voor minimale belasting van het milieu zorgt. Daarom letten we op de productie van grondstoffen, hergebruik, recycle-opties, veiligheid, het gewicht van de verpakking en op de frequentie van het transport. We denken er bijvoorbeeld ook over na hoe lang je met een product doet en hoe we afval kunnen voorkomen.
De duurzaamste optie
Als het op gemak, veiligheid, foamen en sprayen aankomt, zijn de forever bottles van ZO écht de duurzaamste optie. Dat kunnen we natuurlijk goed onderbouwen. En dat gaan we ook doen. Dus ja, dit wordt een beetje lang artikel, maar dan heb je ook echt alle antwoorden over de duurzaamheid van ons circulaire systeem. Ga er lekker voor zitten, hier komt-ie.
Hoe maken we nu schoon?
We maken het liefst schoon met de traditionele emmer met sop. En als we willen sprayen, kopen we het liefst kant-en-klare producten als Glassex, WC Eend en Glorix Bleek. Hou je vast:
01: Ieder jaar verbruiken we zo’n 500 miljoen flessen die we na gebruik weggooien.
02: Dat zijn 50 plastic verpakkingen per huishouden per jaar.
03: Ieder jaar vervoeren we onnodig 475 miljoen liter water dat in fabrieken in Europa wordt gevuld terwijl we dat water zelf in de kraan hebben.
04: Hoeveel zeep en reiniger je zelf verspilt door teveel in de emmer te gieten, of meer dan een druppel afwasmiddel gebruikt, of wel 4 keer met je handzeep pompt, weet je natuurlijk zelf het beste. Van verspilling zijn geen cijfers bekend, maar als je weet dat elke Nederlander gemiddeld meer dan een liter reiniger en zeep per week gebruikt, kun je de conclusie trekken dat er veel wordt verspild.
05: De meeste reinigers bevatten chemicaliën die niet in de natuur worden afgebroken. Wat niet in de natuur voorkomt, herkent de natuur niet en breekt de natuur ook niet af. Het is dus 100% of niets. Want bacteriën moeten de reinigers en zepen weer afbreken. Parfums zijn meestal ook chemisch, want natuurlijke parfums zijn duurder en moeilijker te maken.
06: Schoonmaakflessen laat je niet graag zien. Dus stoppen we die flessen weg in een kastje. Dat betekent dat je moeite moet doen om schoon te maken, waardoor je minder vaak schoonmaakt en meer meer aanslag krijgt. Gevolg: je stelt de schoonmaak nog langer uit of je laat het over aan iemand anders.
Het wordt je ook niet makkelijk gemaakt
Natuurlijk is het niet makkelijk om je traditionele emmer met sop, je vertrouwde geuren en je chloor te vervangen. En daar komt bij dat je veel van de schoonmaakmiddelen die langer meegaan niet in de supermarkt vindt. In de supermarkt beoordeel je in een paar seconden op prijs en dan winnen de kant-en-klare producten het altijd van de concentraten. Maar kant-en-klare reinigers zitten in eenmalige plastic verpakkingen die we na gebruik weer weggooien. Producenten en retailers verdienen veel meer aan kant-en-klare reinigers en reinigers voor een emmer met sop. Je koopt immers 95% water. Reken zelf maar uit wat water uit je kraan kost en wat een fles reiniger in de supermarkt kost.
De meeste impact
Duurzaam schoonmaken gaat niet alleen over grondstoffen en verpakkingen. Je maakt de meeste impact door je omgeving schoon te houden zónder verspilling. Dus meteen na gebruik: makkelijk, veilig en snel.
Als het op schoonmaken in het algemeen aankomt, kunnen we de volgende conclusies trekken:
- We houden allemaal van een schoon en opgeruimd huis. Maar wie houdt er van schoonmaken?
- Schoonmaken met een sprayer en microvezel maakt beter schoon dan een emmer met sop. Het is niet voor niets dat er ziekenhuizen in Nederland en België op deze manier worden schoongemaakt.
- Al 50.000 mensen maken elke dag schoon met ZO en zijn daar blij mee: het werkt.
- Wij hebben de nieuwe manier van schoonmaken ontwikkeld. En die is makkelijk, duurzaam en wél leuk.
- Met ZO heb je geen afval. Verpakkingen gaan lang mee en je stuurt ze uiteindelijk terug naar ons om te recyclen.
Liever vloeibaar
Reinigers, zepen en afwasmiddel van ZO zijn vloeibaar. Daar hebben we bewust voor gekozen. We willen namelijk dat onze producten voor iedereen veilig zijn, makkelijk te mixen en lang houdbaar. Tabletten, blokjes zeep of poeders kunnen wel in een papieren verpakking, maar dat is dan ook het enige voordeel. De vaste vorm gaat ten koste van de kwaliteit, de veiligheid en het gemak. En dat zijn precies de dingen die voor ons essentieel zijn.
Waarom hergebruik niet kan
Deze vloeibare zepen en reinigers moeten natuurlijk ergens in. Met een tankwagen huis-aan-huis gaan is logistiek en praktisch onhandig. Het navullen van zakken en flessen met zeep is ook niet te doen. En heb je zelf wel eens geprobeerd om een gebruikte zeepfles schoon te maken? Gemerkt hoeveel water en tijd het kost voordat er een schuim meer uit de fles komt? Precies, zo werkt het machinaal ook: het kost te veel tijd, energie en water. Hergebruik kan dus niet.
De duurzaamste verpakking
Wat de beste en meest milieuvriendelijke verpakking is, hangt van verschillende factoren af. Wij hebben gekozen voor een kunststof zak omdat die tijdens transport de minste ruimte inneemt en lekdicht is. Daardoor is het product 3 jaar houdbaar. Een kunststof zak is makkelijk om na te vullen, en neemt weinig ruimte in: die kun je overal bewaren.
Voor ons is het belangrijk dat verpakkingen zo lang mogelijk meegaan, dat de producten er lang in bewaard kunnen worden, dat ze makkelijk werken, recyclebaar zijn en voor minimaal transport zorgen. Daarom konden we niet anders dan uitkomen op de navulzak.
Verschil hergebruiken en recyclen
Misschien is het voor jou gesneden koek, maar voordat we verder gaan: hergebruik is niet hetzelfde als recyclen. Een verpakking kun je hergebruiken als er niet al te veel handelingen aan het opnieuw gebruiken voorafgaan. De doeken en forever bottles hergebruik je dus. Met een navulzak kun je iedere keer weer een fles navullen. Is de zak leeg dan, recyclen we de zak. Recyclen doe je pas als een verpakking aan het einde van zijn levensduur is. Het oude materiaal wordt verwerkt tot nieuwe grondstoffen voor nieuwe producten.
Geen afval
Om ervoor te zorgen dat je met ZO geen afval hebt en om te voorkomen dat onze producten per ongeluk toch in de verbrandingsoven terecht komen, zorgen we er zelf voor dat onze producten worden gerecycled. Je bewaart gebruikte navulzakken in de doos waarin we hebben geleverd. Is de doos vol, dan stuur je hem gratis naar ons speciale antwoordnummer. Wij zorgen voor de rest.
Petje af voor PET
PET is het materiaal dat het minste energie kost om te produceren en het best hergebruikt (het kan nooit breken) én gerecycled kan worden. Flessen van PET gaan een leven lang mee en kun je elke keer weer vullen (hergebruik). Dat bespaart nieuwe grondstoffen, energie en afval. De spraykoppen en foamers bestaan alleen in plastic. Een spraykop kan 40.000 keer sprayen.
Minder milieu-impact
Is je ZO sprayer aan het einde van z’n levensduur? Dan kunnen de flessen en de spraykoppen voor 100% worden gerecycled worden. Door herbruikbare verpakkingen met geconcentreerde producten te gebruiken maak je minder milieu-impact dan wanneer je eenmalige verpakkingen met kant-en-klare producten koopt. We laten hier binnenkort nog en levenscyclusanalyse (LCA) op maken. Maar als je logisch nadenkt kun je de uitkomst al raden.
ZO dat scheelt …
… overmatig gebruik
Wist je dat je vaak te veel schoonmaakmiddel gebruikt? Overdosering noemen we dat. Je bent gewend om even een extra scheutje toe te voegen. Want dat heeft vast een beter resultaat. Maar zonder dat je het wilt, belast je het milieu daar enorm mee.
Met ZO gebruik je altijd de juiste hoeveelheid. Een gemiddeld huishouden bespaart met ZO al snel 10 liter reiniger per jaar. Onze handige sprayers zorgen ervoor dat je niet te veel gebruikt. Je vult de sprayer tot de streep met reiniger en de rest met water. Door de fijne nevel verspreidt de reiniger zich goed, en bereik je een groot oppervlak. De microvezeldoek zorgt voor een nog beter resultaat.
ZO handen schoon is een foam, en dat is maar liefst 3 keer zuiniger dan vloeibare zeep. Één keer pompen geeft 0,75 ml zeep, een pompje met vloeibare zeep geeft per keer 2,25 ml. Met elke pomp bespaar je dus 1,5 ml zeep. Met ZO handen schoon bespaar je 65% water én je verbruikt 65% minder zeep. Dubbele winst dus.
… overbodig transport
Bij ZO werken we met geconcentreerde reinigers. We vervoeren dus geen onnodig water, want dat voeg jij zelf toe. Met 1 navulzak maak je maar liefst 5 liter reiniger en spaar je 10 plastic flessen uit. Dat scheelt dus ook transport van gebruikte en nieuwe flessen tussen fabriek, recycling, supermarkt en jou.
… afval
Niets is duurzamer dan lang met producten doen. Met ZO zeg je gedag tegen single use plastic. Want onze ZO sprayers en foamer zijn forever: je hebt ze voor altijd. Dat scheelt in een gemiddeld huishouden elk jaar zo’n 52 plastic flessen. Gaat je sprayer toch stuk? Stuur ‘m retour en je krijgt een nieuwe. Wij recyclen de sprayer weer, net als alle andere ZO verpakkingen die je niet meer gebruikt. Meer hierover? Bekijk onze recycle-pagina.
… tijd
Maak je elke dag nadat je iets hebt gebruikt even schoon, dan kost schoonmaken nauwelijks extra tijd en blijft het thuis en op de zaak toch schoon.
… energie
Met de producten van ZO heb je geen warm water nodig. Je vult de fles tot de streep met koud water en kunt meteen beginnen met sprayen. Een emmer vul je al gauw met 5 liter warm water. En voordat het water op temperatuur in je emmer komt, heb je als je geen boiler hebt, al snel 5 liter verspild. Voor 100 emmers met sop heb je 1.000 liter warm water nodig, dat kost 70 kWh aan energie. Met ZO bespaar je zo als huishouden dus al snel 70 kWh.
… geld
Omdat je met ZO nooit te veel gebruikt, werk je duurzaam en zuinig. Onze sprayers en foamers zorgen voor de perfecte dosering, waardoor je niets verspilt. Omdat we maar 4 producten hebben waarmee je alles thuis of op de zaak schoonhoudt, hoef je bovendien geen onnodige producten aan te schaffen.
Geven plastic flessen van ZO dan geen microplastics af?
We krijgen wel eens de vraag of onze flessen microplastics afgeven. Het antwoord is nee. De flessen zijn niet flexibel. Het concentraat (dus de reiniger voordat je die met water mengt) heeft geen gevarensymbolen, dus met de ZO producten die je mengt met water zit je helemaal goed. Bovendien zijn de ingrediënten natuurlijk. Daardoor wordt de natuur niet belast.
Behind the scenes
Onze sprayers bestaan nu voor 47% uit gerecycled plastic, zo doen we geen concessies aan de kwaliteit. Ondertussen werken we aan een nieuwe zak van 1 kunststofsoort die nog beter recyclebaar is. Ook werken we aan een abonnement: daarmee heb je thuis of op de zaak altijd genoeg schoonmaakmiddelen en kunnen we zelf bepalen wanneer we leveren. Bezorgen doen we natuurlijk zo veel mogelijk met de fiets of elektrische voertuigen.
ZO, nu weet je precies waarom het ook anders kan en moet
Werk je mee aan een schone planeet? En wil je verspilling voorkomen, minder CO2 uitstoten en schoonmaken leuk maken? Wij hebben de nieuwe manier van schoonmaken ontwikkeld. En die is makkelijk, duurzaam en wél leuk. ZO.
Heb je nog een vraag over duurzaam schoonhouden? We horen graag van je. Stuur ons een mail: info@zoschoon.nl
Deel dit artikel via social media