We zijn transparant over plastic
Bij ZO hebben we er bewust voor gekozen om onze forever bottles van plastic te maken. En nee, niet van glas of een ander materiaal. Dat heeft alles te maken met duurzaamheid.
Onze flessen worden in Nederland gemaakt, van pet (polyethyleentereftalaat), in Nederland. Pet is net als glas transparant. Maar de totale milieu-impact van petverpakkingen is veel lager dan die van glas. Het kost namelijk heel veel energie om glas (of bijvoorbeeld aluminium) te produceren: tot wel 50 x meer dan plastic. Daar komt bij dat glas bijna altijd gemaakt wordt in Azië. Het vervoer van al die glazen flessen hiernaartoe betekent een enorme CO2-uitstoot. Bovendien worden glazen flessen verpakt in kilo’s plastic, om ze ongeschonden over te krijgen.
Breekbaar
Glas heeft nog een praktisch nadeel: het kan breken. En dat kan overal in huis gevaarlijke situaties opleveren. In de badkamer bijvoorbeeld. Of in de woonkamer, waar ook kinderen en huisdieren zijn. Een forever bottle van aluminium was voor ons helemaal geen optie: aluminium is om te beginnen niet transparant. En dat is niet handig als je wilt zien hoeveel reiniger en water er in de fles gaan.
De milieuvriendelijke keuze
Vuistregels voor een milieuvriendelijke keuze volgens Milieu Centraal zijn:
- Plastic wint vaak van glas, omdat het materiaal veel lichter is.
- Een andere duurzame keuze is kiezen voor navulverpakkingen. Navullen van je flessen thuis is een simpele manier van besparen op uitgaven en afval.
- En navullen met geconcentreerde producten is nog beter. Veel reinigingsmiddelen bestaan voor meer dan 95% uit water: dat is een heel groot volume in transport en schapruimte in winkels. Dat voorkom je als je kiest voor geconcentreerde producten die je thuis met water aanvult.
Zo bereken je de impact
De schade van een product op het milieu wordt voor 10% gemaakt door de verpakking. Het is goed om dat in gedachten te houden. Nog eens 15% van de milieu-impact wordt gemaakt, omdat het product wordt verspild. Maar het grootste deel, 75%, is de productie en transport van het product zelf. Door productie en transport te verminderen zijn we dus duurzamer bezig: want daar zit de grootste winst.
Hergebruiken en recyclen
Natuurlijk is het goed om na te denken over plasticvrije alternatieven. En dan gaat het vooral om alternatieven voor plastic dat je maar 1 x gebruikt. Als je plastic kan hergebruiken én voor 100% kan recyclen, ben je goed bezig. Een fles of zak die je na gebruik weggooit, is nooit duurzaam. Maar het gaat niet alleen om materiaal van die fles of zak. Het gaat om de hele keten: van productie, transport, opslag tot aan recycling.
Het verschil hergebruiken en recyclen
Misschien is het voor jou gesneden koek, maar voor de zekerheid: hergebruik is niet hetzelfde als recyclen. Een verpakking kun je hergebruiken als er niet al te veel handelingen aan het opnieuw gebruiken voorafgaan. Onze ZO doeken en forever bottles hergebruik je dus. Met een navulzak kun je iedere keer weer een fles navullen. Is de zak leeg dan, recyclen we de zak. Recyclen doe je pas als een verpakking aan het einde van zijn levensduur is. Het oude materiaal wordt verwerkt tot nieuwe grondstoffen voor nieuwe producten.
Daarom: petje af voor onze petfles
De milieuvriendelijkste oplossing is hergebruik en geconcentreerde producten. En dan zijn petflessen echt een betere oplossing. Met herbruikbare verpakkingen met geconcentreerde producten ben je veel beter bezig voor het milieu, dan wanneer je eenmalige verpakkingen met kant-en-klare producten koopt.
De belangrijkste voorwaarden die we hebben gesteld aan de ZO forever bottle is dat de fles niet kan breken, een leven lang meegaat en 100% recyclebaar is. De fles moet transparant zijn en overal in het huis kunnen staan. De spraykop is altijd gemaakt van plastic. Hier bestaat geen alternatief voor dat ook lang genoeg meegaat. Onze spraykop is gemaakt van 47% gerecycled plastic, 100% recyclebaar en je kunt er minimaal 40.000 x mee sprayen. Terwijl de sprayers die je in de supermarkt vindt zijn gemaakt om 1 flesinhoud te overleven.
Samen pakken we plasticprobleem aan
Op dit moment is zo’n 50% van het plastic dat we in Nederland gebruiken, single-use. Dat betekent dat we de verpakking al na 1x gebruiken, weggooien. Om het plasticprobleem aan te pakken moeten we massaal over op plastics die we wél langer gebruiken, het liefst een leven lang. Dan kunnen we echt gaan besparen. Daar kun je als consument natuurlijk op letten. Maar het begint bij de bedrijven die al die verpakkingen als onderdeel van hun product verkopen: er is heel veel te winnen als je als bedrijf forever use verpakkingen aanbiedt. En dat doen we dan ook bij ZO.
Vragen? Vragen!
We hebben regelmatig schoonmaaktips voor je. Die verzamelen we op onze website in de rubriek ZO werkt het. Heb je een schoonmaaktip of -vraag voor ons? Laat het weten. Dat gaat het makkelijkst via onze contactpagina.
Deel dit artikel via social media