Stress van het schoonmaken: helemaal niet nodig

We houden allemaal van een schoon en opgeruimd huis. Maar wie houdt er van schoonmaken? Meestal laat je dat liever over aan iemand anders. Wij hebben de nieuwe manier van schoonmaken ontwikkeld. En die is makkelijk, duurzaam en wél leuk. Met coach Karen Bos, van Dubois Organizing bespraken we hoe deze nieuwe manier bijdraagt aan het verlagen van huishoudelijke stress: want die is er echt.

In de praktijk van Karen Bos komen mensen met onder meer hulpvragen als het gaat om stress en organizing. Karen ondersteunt mensen op het mentale vlak bij deze vraagstukken, maar kijkt ook met je mee in praktische oplossingen die het leven wat overzichtelijker en makkelijker maken, zodat er meer ontspanning komt. En wat blijkt, de producten van ZO komen goed van pas.

Als er te veel op je afkomt

Karen: “Met stress is op zichzelf niets mis, maar als je chronisch stress hebt, is het tijd ermee aan de slag te gaan. Want er gebeurt van alles bij langdurige stress. Als de boog altijd gespannen staat, komt er te veel op je af en raak je uitgeput. Dingen die eerst zo vanzelf gingen, kosten nu moeite. En de dagelijkse praktijk van werk, huishouden en je gezin ervaar je als loodzwaar. Je lontje wordt korter, je irritatiegrens lager. Soms ontstaat het gevoel dat je er alleen voor staat.”

Een grote berg

Karen merkte bij haar cliënten dat het huis schoonmaken – een dagelijks terugkerend item – enorm zwaar weegt. Omdat mensen het niet meer bijhouden wordt huishouden een steeds grotere berg waar je tegenop ziet. Daarom zocht Karen naar een manier voor haar cliënten om daar anders mee om te gaan. Ze ging thuis én in haar praktijk aan de slag met ZO. En gaf de sprayers mee als tip mee aan haar cliënten. Dat triggerde haar om eens uitgebreid koffie te drinken met Bert Groen. Na een goed gesprek kwam Karen tot de conclusies hieronder. Doe er je voordeel mee.

Tips van Karen

Jouw gedrag en dat van anderen

Als je niet langer schoonmaakt, maar schoonhoudt – lees: je huishouden steeds even bijhoudt met ZO – krijg je thuis meer rust en tevredenheid. Maar ook op kantoor werkt ZO. Net als thuis een spray op de toilet, bij de bureaus, de keuken en iedereen kan opgeruimd de dag afsluiten. En iedereen kan het bijhouden: gedeelde verantwoordelijkheid is toegankelijker en makkelijker.

Veiligheid

Een onveilig gevoel, vooral in gezinnen met jonge kinderen is ook een stressfactor. ‘Heb ik de schoonmaakspullen wel veilig opgeborgen, staan ze hoog genoeg…’ ZO is veilig voor iedereen en dus ook voor kinderen. Iedereen kan het gebruiken. Op deze manier kun je kinderen (en partners niet te vergeten) ook meenemen in het schoonmaakgedrag en kun je de taken verdelen. Vele handen maken licht werk en zorgen dus ook voor verlaging van stress rondom het huishouden.

Zichtbaarheid en gedrag

Doordat de sprayers niet in de kast staan, maar echt onderdeel zijn van het interieur, triggeren we onze hersenen om in actie te komen.

Gemak en gedrag

Het is meer werk om een emmer en sopje en doekje te pakken, dus stellen we de schoonmaakklus uit. Met sprayen ben je zo klaar. Uitstelgedrag is niet nodig.

Rustgevend

Voor elke klus een andere fles in allerlei kleuren, maten en onhandige afmetingen … met ZO puilen je keukenkastjes niet meer uit. De sprayers staan in de juiste ruimte, de navulling in de kast. Dat zorgt voor overzicht. De kleuren op de sprayer corresponderen met de kleuren van de microvezeldoekjes. Kraakhelder voor iedereen. Bij cliënten die in het autistisch spectrum of met AD(H)D zitten een rustgevende oplossing. En bovendien heel hygiënisch.

Voldoening

Omdat ZO veilig en duurzaam is, ontstaat er een gevoel van vertrouwen en voldoening. Je doet niet alleen je huishouden, je draagt bij aan een betere planeet, doordat je het milieu niet belast. Al deze factoren zorgen voor rust: precies wat je wil.

Deel dit artikel via social media