Schoonmaken, zonder het milieu om zeep te helpen: het kan echt wel

Na de uitzending van de Keuringsdienst van waarde van 13 oktober zou je haast denken dat er geen merken zijn waarmee je ├ęcht ecologisch schoonmaakt. De meeste grote schoonmaakmerken doen vooral aan greenwashing. Maar ecologisch schoonmaken kan wel degelijk.

Allemaal gekeken? In de uitzending van vorige week zocht de Keuringsdienst van waarde uit hoe ecologisch ecologische schoonmaakmiddelen nou echt zijn. De conclusie was somber. Sommige ecoreinigers gebruiken aardolie. En als er wel natuurlijke ingredi├źnten worden gebruikt, worden die vaak eerst nog chemisch bewerkt. Een product dat wel vuil verwijdert, maar niet de natuur schaadt, bestaat dat wel, vroeg het programma zich af. Het antwoord is natuurlijk ja. Het is gewoon jammer dat ZO niet op het lijstje van geteste merken stond.

Ecologisch, op alle vlakken

Een schoonmaakmiddel is wat ons betreft ecologisch, als het niet schadelijk is voor dier, mens en natuur. Ecologisch is dus hetzelfde milieuvriendelijk. En bij het bepalen of iets milieuvriendelijk is, kijk je niet alleen naar een ingredi├źnt, de verpakking of de herkomst van de grondstoffen. Je kijkt ├│├│k naar het gebruik. En naar het resultaat. Want de manier van produceren, transporteren, gebruik en verbruik heeft vaak een grotere impact op het milieu. Schoonmaakmiddelen en zepen zijn dus duurzaam en ecologisch als ze het milieu, mens, dier ├ęn materiaal niet aantasten.

Het gaat niet alleen om de ingredi├źnten en grondstoffen

Bij ZO gebruiken we alleen ingredi├źnten die voorkomen in de natuur. Maar dat iets voorkomt in de natuur wil nog niet zeggen dat het helemaal veilig is. Het gaat ook om de hoeveelheden die je gebruikt. Water┬á bijvoorbeeld is niet schadelijk. Maar als je 1.000 liter water in een keer op je bloemenperkje uitstort, is je perkje weg. Sproei je die 1.000 liter over langere tijd over je bloemen, dan worden ze er beter van. Alleen naar ingredi├źnten en grondstoffen kijken is dus te kort door de bocht. Bij ZO letten we op meer dingen: op minimaal verbruik, 100% afbreekbaarheid, productie zonder afval en zo min mogelijk transport.

Dit is onze checklist

  • Een ready to use product of kant-en-klaar product is per definitie niet duurzaam of ecologisch. Nog afgezien van de ingredi├źnten, deze producten zitten vaak in single use flessen en ze worden in de fabriek voor 98% met water gevuld. Water – dat thuis en op de zaak gewoon uit de kraan komt – verpakken en vervoeren is NIET duurzaam.
  • De ingredi├źnten in de reinigers moeten in de natuur voorkomen. Want alleen dan kunnen bacteri├źn ze herkennen, en ze snel afbreken. Niet voor 90%, maar voor 100%.
  • Schoonmaken met een emmer met sop is per definitie niet duurzaam of ecologisch. Je gebruikt namelijk altijd te veel: te veel reiniger en te veel energie. Bovendien is schoonmaken met een doekje en een emmer niet hygi├źnisch. Gebruik alleen wat nodig is. Voor schoonmaakmiddelen werkt dit alleen met een sprayer of foam.
  • Reinigers en zepen moeten door de natuur snel worden afgebroken. Verpakkingen en materialen moeten zo lang mogelijk meegaan en hergebruikt kunnen worden.┬á
  • Het schoonmaken mag geen materialen aantasten, want ook die moeten lang meegaan.┬á

ZO kan het ook

Vanaf nu ├ęcht ecologisch schoonmaken? Of je familie, buren of collegaÔÇÖs kennis laten maken met een echt duurzaam schoonmaakmiddel? Gebruik de code ‘eco10‘ en ontvang 10% korting op alle startpakketten.

Actie geldig tot en met 26 oktober 2022. Kortingscodes zijn niet te combineren.

Je kunt de uitzending van de Keuringsdienst van waarde hier terugkijken.

shop nu

Deel dit artikel via social media