Schoonmaken met warm water? Beter van niet.

Vandaag, op Wereldwaterdag doen we extra zuinig met water en vragen we je aandacht voor schoonmaken met koud water. Je leest het goed. Want schoonmaken met koud water heeft heel veel voordelen.

Waarom geen warm water?

Je hebt vast geleerd dat je het beste kunt schoonmaken met warm of heet water. Dat werkt, om aangekoekt vuil sneller te verwijderen. Maar als je gaat schoonmaken, daalt de temperatuur van het water al snel en moet je regelmatig heet water aanvullen. Nog een nadeel van schoonmaken met warm water: er blijven zeepresten achter. Want warm water verdampt een stuk sneller dan koud water. Dweil je de vloer met warm water, dan verdampt dat water en zie je al gauw de resten van je schoonmaakmiddel. Je vloer wordt plakkerig en streperig.

Waarom koud water?

Schoonmaken met koud water is milieuvriendelijker: doordat je het water niet hoeft te verwarmen bespaar je energie. We zetten de voordelen van koud water voor je op een rij.

1. Geen verspilling van energie.
Een emmer vul je met zo’n 5 liter warm water. En voordat het water op temperatuur in je emmer komt, heb je (als je geen boiler hebt), al snel 5 liter verspild. Voor 100 emmers met sop heb je 1.000 liter warm water nodig, dat kost 70 kWh aan energie.

2. Vriendelijk voor je huid
In heet water gaan de poriën op je handen openstaan waardoor het vuil van het waswater makkelijk huidirritaties kan veroorzaken. Ook drogen je handen sneller uit door warm water.

3. Geen zeepresten
Warm water verdampt sneller, waardoor er zeepresten van het schoonmaakmiddel op de vloer of het oppervlak achterblijft. Deze resten zorgen ervoor dat je strepen ziet en dat de gaat plakken.

Schoonmaken met koud water en ZO is echt genoeg

Met ZO houd je het hele huis schoon. Je hebt niets anders meer nodig. Hardnekkig vuil? Laat het ons weten, daar hebben we heel veel oplossingen voor. Chloor hoef je in elk geval niet meer te kopen. Chloor ontsmet wel, maar maakt niet schoon, en het ontkalkt ook niet.

Met dank aan de doek

ZO werkt omdat de ZO reinigers het vuil eerst losweekt. De ZO microvezeldoek neemt het vuil daarna op én houdt het vast. Is het oppervlak erg stoffig? Neem het dan eerst af met een droge doek. Ga je met een natte doek over het stof, dan ontstaat er een soort stofpapje en verstoppen de vezels van je microvezeldoeken. Nog een tip: vouw je doek in achten, zo heb je per vlak dat je schoonmaakt een schoon stuk doek.

Met ZO wordt schoonmaken schoonhouden

Vind je het moeilijk om je huis schoon en op orde te krijgen? Vergeet de grote schoonmaak, maar doe elke dag een beetje. Als je elke dag een beetje doet, wordt schoonhouden een routine en zal je zien dat je huis op orde blijft.

Deel dit artikel via social media