Maak kennis met onze oprichter Bert Groen

Een van de oprichters van ZO is Bert Groen. Zijn achternaam is Groen, en hij ís het ook.  Bert heeft al jaren ervaring met het ontwikkelen van schoonmaaksystemen. We praten met Bert over ZO, dat van cradle to cradle groen is.

“Ik ben al ruim 20 jaar actief in de hygiënemarkt en 15 jaar geleden heb ik mijn baan als salesmanager bij een multinational opgezegd om als zelfstandige het verschil te maken. In de afgelopen jaren deed ik enorm veel ervaring op in de zorg en in de voedingsindustrie en daar heb ik ervaren dat schoonmaken anders kan. Als je er maar voor zorgt dat het toegankelijk, makkelijk en veilig is en goed werkt. De uitdaging is dat mensen onbewust beter en meer gaan schoonmaken en het geen vervelend karweitje meer vinden. Met ZO willen we andere mensen een goed gevoel geven en inderdaad, de wereld een beetje leuker én groener maken: ik heb mijn naam natuurlijk mee. ZO is dus een merk met een droom: onze omgeving schoonhouden zonder dat we het milieu om zeep helpen.”

Groen vanaf de productie

“Een groen schoonmaakmerk is duurzaam vanaf de productie. Onze reinigers maken we met minimaal gebruik van energie en grondstoffen. En natuurlijk alleen maar met ingrediënten die voorkomen in de natuur: je vindt in onze reinigers geen chemicaliën. Maar anders dan veel andere groene schoonmaakmerken zijn wij ook groen in het gebruik. En daarna. Dankzij de navulverpakking, de sprayer die een leven lang meegaat en de retourbox voor lege verpakkingen hebben we geen afval.”

Duurzaam gedrag

“Duurzaamheid komt niet alleen uit producten. Het gaat erom dat mensen hun gedrag aanpassen en veranderen. Als producent is dat je uitdaging. Het moet mensen voordeel opleveren en een goed gevoel geven. In de zorg en andere plekken waar hygiëne van essentieel belang is heb ik gezien dat je het beste resultaat bereikt als iedereen wil en kan meewerken. Het is niet meer van deze tijd dat je een werkplek voor jezelf hebt. De hygiëneregels zijn strenger, we verplaatsen ons veel meer en dat is gewoon niet meer bij te werken door professionele schoonmakers. Zorg ervoor dat je omgeving schoon is door niet alleen je spullen op te ruimen maar ook even schoon te maken.”

Net zo gewoon als tandenpoetsen

“De meeste mensen vinden schoonmaken niet leuk. Want het kost tijd en moeite. Maar als het even snel tussendoor kan, valt het mee en wordt het een gewoonte. Laat de sprayer op bijvoorbeeld het aanrecht of toilet staan en je maakt sneller schoon. Dan maken zelfs pubers hun controller schoon, spray je zelf even de toiletpot in of de douchewand tijdens het douchen. Waarom niet? Met ZO wordt schoonmaken net zo gewoon als tandenpoetsen. Je kunt als mens het verschil maken. Dat weet ik zeker. Je hebt geen grote organisatie of overheid nodig om dat te realiseren.”

Deel dit artikel via social media