Hoe veilig zijn jouw schoonmaakproducten?

ZO veilig

We krijgen vaak de vraag of ZO veilig is: voor het bad, aanrecht of zwarte kraan, voor kinderen en huisdieren. Het antwoord is ja. ZO uit de navulzak, dus onverdund, is veilig. En omdat je ZO mixt met 90% water is het helemaal veilig.

ZO, zonder gevaarsymbolen

Omdat onze reinigers ook onverdund veilig zijn voor mens, dier en materiaal, hoeven we geen gevarensymbolen op onze verpakkingen te zetten. De grondstoffen voor onze reinigers en zepen komen namelijk voor in de natuur. En wat de natuur maakt, breekt de natuur ook snel weer af. De meeste schoonmaakmiddelen hebben wel gevarensymbolen op de verpakking. Die symbolen waarschuwen je voor gevaarlijke stoffen. H√≥e gevaarlijk, wordt bepaald door onder meer de concentratie van de ingredi√ęnten.

Het meest gebruikte gevarensymbool is dat voor de gezondheid. Als je dat symbool ziet, weet je dat er stoffen in het product zitten die je huid, ogen en slokdarm kunnen irriteren. Zeker als je ze vaak of lang gebruikt.

Hoeveel chemische producten staan  er nog bij jou thuis?

Elk jaar gebeuren er meer dan 30.000 ongevallen met chemische huishoudproducten. Met ernstige gevolgen. Hoeveel chemische producten heb jij in huis? In toiletreiniger, ontvetter, ontstopper, bleekwater en, wascapsules  bijvoorbeeld zitten gevaarlijke stoffen. En ja, die zijn gewoon te koop  in de supermarkt. In de coronacrisis, toen we meer zijn gaan schoonmaken met handalcohol en andere ontsmettingsmiddelen, is het aantal ongevallen met chemische producten flink gestegen: 5x meer ongevallen met handalcohol, 3x meer ongevallen met andere ontsmettingsmiddelen en 2x meer ongevallen met bleekwater.

Wist je dat…

…handalcohol, reinigingsdoekjes en schoonmaakmiddelen (zoals bleekmiddelen) die bedoeld zijn om te desinfecteren vaak niet nodig zijn om in huis infecties te voorkomen? Schoonmaken met water en zeep of allesreiniger is voldoende. Als je arts of specialist dat aanraadt, bijvoorbeeld na een operatie, kun je natuurlijk wel desinfecterende middelen gebruiken. (Bron: RIVM)

Bij ZO geen schoonmaaktabletten of poeder

Omdat poeder in koud water niet goed oplost, en omdat tabletten en poeder wat ons betreft  niet veilig zijn voor kinderen, hebben we dat bij ZO niet. Kinderen kunnen schoonmaaktabletten aanzien voor snoepjes en door de felle kleurtjes zien die tabletten er voor kinderen heel aantrekkelijk uit. Tabletten moet je dus verstoppen. En dat is precies wat we bij ZO niet willen. Onze navulzakken raak je niet kwijt en blijven lang goed. Daarnaast zet je onze sprayers overal in huis neer, zodat iedereen makkelijk even kan schoonmaken.

Wat zit er dan wel in ZO?

In onze reinigers zitten veilige, actieve ingredi√ęnten die vuil losweken. Sodium Carbonate (soda) in de keuken reiniger bijvoorbeeld, afkomstig uit zout, met een sterk ontvettende werking. Voor ZO sanitair schoon gebruiken wij lactic acid, een organische melkzuur uit suikerbieten dat krachtig is tegen kalk. Al onze producten zijn vegan. We testen niets op dieren en in onze reinigers zitten alleen natuurlijke stoffen van plantaardige bronnen. Bijvoorbeeld de bijproducten van de kokosnoot: veilig en zacht, die in handzeep voor een schuimende werking zorgen.

Vragen? Vragen!

Heb jij vragen over onze producten of de veiligheid ervan?  We beantwoorden je vragen graag. Dat gaat het makkelijkst via onze contactpagina.

Deel dit artikel via social media