Het verschil tussen kant-en-klare schoonmaakmiddelen en concentraten

Welke keuze je ook maakt, het is belangrijk om je bewust te zijn van de impact die je met je schoonmaakgewoontes op het milieu maakt. Dus wat is beter: kant-en-klare schoonmaakmiddelen of concentraten die je met water uit je eigen kraan mengt? We laten je de verschillen zien én de voor- en nadelen. Ook bespreken we het verschil tussen concentraten in sprayers en concentraten in sopjes. Door de juiste keuze te maken maak je niet alleen je schoonmaaktaken makkelijker, maar draag je bij aan duurzaamheid en minder verspilling.

Waar hebben we het over?

Ready-to-use of kant-en-klare schoonmaakmiddelen zijn klaar voor gebruik. Je hoeft er geen water of andere ingrediënten bij te doen: wat in de verpakking zit kan je met een gebruiken. Denk aan Glassex, bleekmiddel, WC-eend, HG reinigers, ruitenreinigers, ontvetters en anti-kalkmiddelen. De schappen in de supermarkt liggen er vol mee.

Concentraten zijn schoonmaakmiddelen in geconcentreerde vorm die je zelf met water mengt voordat je ze gebruikt. Gebruiken kan op twee manieren gebruiken, in een sopje of in een sprayer.

Kant-en-klaar: handig, maar duur en niet duurzaam

Kant-en-klare producten zijn gebruiksklaar en dus handig in gebruik. En voor iedere schoonmaakklus is er wel een product te vinden. Maar kant-en-klare producten zijn niet duurzaam. Ze bestaan voor meer dan 95% uit water. Dat betekent dat er veel verpakkingen omheen moet. Met als gevolg een aanzienlijke hoeveelheid plastic afval die na gebruik wordt weggegooid. Daar komt bij dat je met deze producten eigenlijk overbodige hoeveelheden water vervoert. En dat heeft een impact op het milieu.

Elk jaar verspillen we op deze manier in Nederland en Vlaanderen 500 miljoen plastic flessen en zakken en transporteren we onnodig 475 miljoen liter water. Zet deze flessen naast elkaar en je kunt er een rondje om de aarde mee maken.

De voordelen van een concentraat

Het mixen van een concentraat met water uit je eigen kraan biedt verschillende voordelen ten opzichte van kant-en-klare schoonmaakmiddelen.

  1. Duurzaamheid: concentraten verminderen het gebruik van single-use plastic flessen, omdat ze worden verkocht in navulbare verpakkingen. Doordat je zelf water toevoegt, wordt je ecologische voetafdruk in termen van verpakkingsafval en transportkosten kleiner.
  2. Kostenbesparing: omdat concentraten in geconcentreerde vorm worden verkocht, gaat een kleinere hoeveelheid langer mee. Hierdoor bespaar je geld op de lange termijn, omdat je minder vaak nieuwe producten hoeft te kopen.
  3. Flexibiliteit: doseer je concentraten op de juiste manier, dan verspil je niets en heb je de juiste producten voor de juiste toepassing. Met de sprayer staat je product altijd klaar voor gebruik.

Concentraat in sprayer voordeliger en duurzamer dan emmer met sop

Nu denk je misschien, ik ben met concentraat in mijn sopjes goed bezig, maar dat valt tegen. Een concentraat in een emmer of gootsteen met sop gooi je na gebruik weg en meestal gebruik je meer dan de voorgeschreven hoeveelheid. Je doet er toch vaak een extra scheutje bij. Onbedoeld verspil je zo water en schoonmaakmiddel. Een concentraat in een sprayer is duurzamer. Met een sprayer kun je nauwkeurig doseren en voorkom je overdosering.

De nadelen van een emmer met sop

  1. Overdosering: je doet toch vaker meer in de emmer dan voorgeschreven.
  2. Waterverbruik: een emmer of gootsteen met sop vragen veel water. Vaak ook nog warm water dat je na gebruik weggooit. Meestal wordt er meer sop gemaakt dan nodig en dat zorgt voor extra verspilling.
  3. Wegwerpverpakking: de meeste schoonmaakmiddelen zitten verpakt in plastic flessen of zakken die je na gebruik weggooit.
  4. Met het uitspoelen van vuile doeken wordt de werking van je het schoonmaakmiddel snel minder en verspreid je vuil. Gebruik je warm water, dan neemt de kans op zeepresidu sterk toe waardoor het oppervlak snel strepen krijgt.

Kijken en vergelijken

Met de sprayers en foamers van ZO sprayer heb je geen verspilling. Het concentraat is de navulzak blijft minimaal 3 jaar goed en gemixt met water is ZO minstens 2 maanden houdbaar.
We vergelijken ZO met andere schoonmaakmiddelen.

РMet dezelfde hoeveelheid Andy voor ̩̩n emmer met sop kan je met ZO maar liefst 240 keer sprayen. Als je de ZO reinigers in de forever bottle gebruikt met de bijpassende microvezeldoek, reinig je oppervlakken en materialen effectief en met minimale verspilling van schoonmaakmiddel en water.

– Met dezelfde hoeveelheid afwasmiddel van 1 theelepel Dreft kan je met ZO maar liefst 17 keer foam sprayen. Hierdoor bespaar je aanzienlijk op je afwasmiddel en verpakkingen.

– Met dezelfde hoeveelheid met 1 pompje vloeibare zeep kun je met ZO maar liefst 7 keer pompen. Met het concentraat van ZO handen schoon kun je dus meer handwasbeurten uitvoeren en dat betekent minder verspilling.

Overstappen en impact maken

Een gemiddeld huishouden dat overstapt op schoonmaken met een concentraat in een sprayer en foamer, bespaart aanzienlijke hoeveelheden schoonmaakmiddel, zeep, plastic flessen en water. Hieronder wat schattingen van de jaarlijkse besparingen, als je ZO vergelijkt met kant-en-klare producten. De schattingen zijn gebaseerd op een gemiddeld huishouden: individuele besparingen kunnen variëren.

Bespaar elk jaar

– 30 liter schoonmaakmiddel en zeep. Door ZO te gebruiken kun je elk jaar 30 liter schoonmaakmiddel en zeep besparen. Deze hoeveelheid zit verpakt in flessen en zakken die na gebruik worden weggegooid. Het grootste deel van deze producten bestaat uit water dat in fabrieken wordt gemengd met chemicaliën.

– 40 plastic flessen of zakken: het gebruik van ZO zorgt voor een besparing van ongeveer 40 plastic flessen of zakken per jaar. Deze flessen en zakken zijn niet langer nodig omdat je het concentraat mengt met water in de sprayer of foamer.

– 4.500 liter warm water: Door over te stappen op ZO verminder je het gebruik van warm water. Je mixt het concentraat met koud water uit de kraan en dat betekent dat je geen grote hoeveelheden warm water verspilt tijdens het schoonmaken.

Gemak

De verschillen tussen kant-en-klare schoonmaakmiddelen en concentraten die je mengt met water komen neer op gemak versus duurzaamheid. Ready-to-use middelen bieden meteen gebruiksgemak, maar zorgen ook voor meer verpakkingsafval en hogere transportkosten. Concentraten zijn duurzamer, verminderen verpakkingsafval en zijn kostenefficiënt op de lange termijn, maar vragen wat meer voorbereidingstijd.

Tijd besparen met ZO

Als je kiest voor een sprayer en de concentraten van ZO, verspil je minder en maak je duurzamer schoon.
We hebben mixen zo makkelijk mogelijk gemaakt

  1. Vul tot de streep en je voorkomt verspilling.
  2. Met een navulzak vul je 10 sprayers en 5 foamers.
  3. Het concentraat in een ZO navulzak blijft minimaal 3 jaar goed. In de forever bottle kun je ZO minimaal 2 maanden bewaren.

Ook heel voordelig

Met de ZO spray- en foammethode verbruik je nooit te veel schoonmaakmiddel. In combinatie met de microvezeldoek en de forever bottle biedt ZO een unieke en efficiënte schoonmaakoplossing.
Met deze innovaties maken we schoonmaken niet alleen duurzamer, maar ook makkelijker en efficiënter.
Als je schoonmaakt met ZO, zorgen we samen voor een positieve verandering, en voor een schone plek zonder onnodige verspilling.

Vragen? Vragen!

We hebben regelmatig schoonmaaktips voor je. Die verzamelen we op onze website in de rubriek ZO werkt het. Heb je een schoonmaaktip of -vraag voor ons? Laat het weten. Dat gaat het makkelijkst via onze contactpagina. Binnenkort komen we regelmatig met de rubriek Zo maak je schoon waarin we in filmpjes laten zien hoe makkelijk je je huis schoon houdt.

Contact opnemen

Deel dit artikel via social media