Groen klinken, maar niet doen
Nogal een verschil tussen woorden en daden
Duurzaamheid is een term die je tegenwoordig overal hoort. Bedrijven pronken met groene claims en een duurzaam imago om klanten aan te trekken. Maar wat gebeurt er echt? Er is nogal een verschil tussen groene woorden en daden: vooral als het gaat om schoonmaakmiddelen. Veel producenten zeggen wel dat ze groen zijn, maar hun producten vertellen iets heel anders. Schoonmaakmiddelen die verpakt zijn in zakken of flessen die je na gebruik meteen weggooit, zijn niet groen, maar zorgen voor verspilling. En het merendeel van deze zogenaamd groene producten bestaat voor maar liefst 95% uit water: en dat heeft impact op het milieu.
Greenwashing
Het probleem ligt niet alleen bij de producenten. Ook als consument moet je kritisch blijven. En niet te snel vertrouwen op groene claims en keurmerken. Want duurzaamheid gaat niet alleen over de grondstoffen, de productie en de verpakking. Het gaat óók over het gebruik. Bovendien is het niet altijd makkelijk om de waarheid achter groene claims te achterhalen. Certificaten en keurmerken zijn soms vaag en oncontroleerbaar. Ze zeggen meestal wel iets over de productie, maar over de veiligheid en ecologische aspecten van een product vertellen ze meestal weinig. Als consument moet je zelf kunnen beoordelen wat je van een keurmerk vindt. Want een certificaat betekent niet automatisch dat een product ook echt duurzaam is.
Duurzaam of alleen maar duur?
Zo herken je greenwashing in schoonmaak
- 80% biologisch afbreekbaar, terwijl het product voor 98% uit water bestaat. Hoe schadelijk is die andere 20%?
- Dit product bevat natuurlijke ingrediënten. In bijna alle producten zitten natuurlijke ingrediënten, de vraag is wat er nog meer in zit.
- Deze verpakking is recyclebaar. Maar wordt de verpakking ook echt gerecycled, of gewoon verbrand?
- Navulzakken bevatten 57% minder plastic dan flessen. Klopt, maar navulzakken met kant-en-klare producten worden na gebruik weggegooid. Neem bijoorbeeld ruitenvloeistof: van 5 naar 4 naar 3 liter, van concentraat naar kant-en-klaar. Van can naar zak, met afbeeldingen van bomen en groene uitstraling.
Zo maak je wel impact
Wie wel echt impact wil maken, stopt met verspillen. En dat is een kwestie van je routine veranderen. Kijk eerlijk naar wat je doet en maak bewuste keuzes. Vertrouw niet alleen op groene claims, maar gebruik ook je gezonde verstand. Zo zorg je voor een positieve verandering.
Schoonhouden met ZO
Met ZO bespaar je niet alleen plastic flessen en schoonmaakmiddel, maar draag je automatisch bij aan een schonere wereld. Ook impact maken met ZO? Start vandaag met ZO.
Vragen? Vragen!
We hebben regelmatig schoonmaaktips voor je. Die verzamelen we op onze website in de rubriek ZO werkt het. Heb je een schoonmaaktip of -vraag voor ons? Laat het weten. Dat gaat het makkelijkst via onze contactpagina. Binnenkort komen we regelmatig met de rubriek Zo maak je schoon waarin we in filmpjes laten zien hoe makkelijk je je huis schoon houdt.
Deel dit artikel via social media