Een duurzame voorjaarsschoonmaak, ZO doe je dat

Extra aandacht voor je huis in het voorjaar

Onze moeders en oma’s maakten er een paar dagen voor vrij als het lente werd: de grote schoonmaak. Die grondige schoonmaakdrang heeft plaats gemaakt voor gemak. Want wie heeft er nog tijd om 1 x per jaar het hele huis onder handen te nemen? Met ZO is de voorjaarsschoonmaak zo gebeurd. Pak het vooral klein aan, zodat je niet met alles tegelijk bezig bent. De ruimtes en spullen die je elke dag gebruikt zijn al schoon. Je hoeft alleen maar op te ruimen en de andere spullen schoon te maken. En goed om je te realiseren: de voorjaarsschoonmaak gaat verder dan het verwijderen van stof en vuil. Van een schoon huis krijg je energie. Een opgeruimd huis zorgt voor rust, en dat is weer goed voor je gezondheid.

Zo maak je het leuk: tips voor de voorjaarsschoonmaak

De voorjaarsschoonmaak is het moment waarop je je huis extra aandacht geeft. Je maakt de plekken schoon waar je niet elke dag aan toe komt. Het voorjaar is ook het ideale moment voor het ontspullen en schoonmaken van je kledingkast. Met deze tips wordt de voorjaarsschoonmaak een eitje.

  • Loop het huis door en schrijf op wat je wilt aanpakken. Begin met de meest gebruikte ruimte in je huis, bijvoorbeeld keuken, woonkamer of badkamer. Dan geniet je meteen van het resultaat. 
  • Begin altijd met luchten, uitkloppen en wassen. 
  • Ruim spullen die je niet meer nodig hebt op of breng ze naar de kringloop of recycling.
  • Doe 1 klus tegelijk. Start pas met een nieuwe klus als je met de andere klus klaar bent. 
  • Ruil je winterkleding om voor zomerkleding en berg je winterkleren samen met de plaids en winterdekbed op.
  • Was kussenhoezen, beddensprei, gordijnen, dekens en matjes en klop de kleden buiten uit.
  • Geef je slaapkamer extra aandacht. Start met opruimen, stof af met een droge ZO alles schoon doek, stofzuig je matras, maak je kasten leeg en reinig ze. Doe de vloer als laatste!
  • Maak je de pc of laptop schoon, ruim dan ook even je mailbox en/of bureaublad op.
  • Er zijn plekken waar je zelden of nooit komt. Door die nu schoon te maken krijg je een extra goed gevoel. Dus stof je plafondlampen af, doe je plinten en maak ook onder je bank schoon.
  • Heb je hardnekkige en oude vervuiling van kalk, urinesteen, vet of andere vervuiling die je met ZO niet meteen weg krijgt? Dan bespaar je tijd door eenmalig te werken met natuurlijke reinigers zoals schoonmaakazijn, baking soda, keukenpapier, een borstel en een schuurspons. Wil je meer informatie, stuur ons een mail: info@zoschoon.nl.

Efficiënt schoonmaken

Veel schoonmaakmiddelen zijn flink duurder geworden: duurder dan de andere boodschappen. Dat blijkt uit cijfers die NU.nl heeft opgevraagd bij marktonderzoeksbureau Circana (voorheen IRI). Schoonmaakmiddelen zijn het afgelopen jaar met 7% tot 25% in prijs gestegen. Wil je flink besparen? Dan is het goed te weten dat je voor een grondige voorjaarsschoonmaak geen kast vol schoonmaakmiddelen nodig hebt. Je hebt genoeg aan een ontkalker, een ontvetter, een streeploze reiniger en een vloerreiniger. 

Vragen? Vragen!

We hebben regelmatig schoonmaaktips voor je. Die verzamelen we op onze website in de rubriek ZO werkt het. Heb je een schoonmaaktip of -vraag voor ons? Laat het weten. Dat gaat het makkelijkst via onze contactpagina. 

Contact opnemen

Deel dit artikel via social media