Een groene badkamer
Met planten in je badkamer zorg je voor rust en sfeer. De planten nemen vocht op, elimineren bacteriën én kalmeren. Bovendien krijgt het zuurstofgehalte in je badkamer een boost. Heb je weinig licht? Er zijn genoeg planten die het juist goed doen in een donkere en vochtige ruimte. Elenbaas Bloembinderij uit Driebergen heeft een top 7 gemaakt.
1. Calathea
De calathea is een echte eyecatcher. Deze kamerplant heeft een bijzonder patroon op de bovenkant van de bladeren dat bij veel licht vervaagt. Een donker plekje is voor de calathea dus juist fijn. De onderkant van de bladeren is fluweelachtig paars. Calathea is dol op luchtvochtigheid. Hou de grond ook altijd vochtig.
2. Dieffenbachia
Ook de dieffenbachia heeft prachtig getekende bladeren. Die bladeren hebben elke week water nodig en zijn op hun mooist bij een hoge luchtvochtigheid. Je zet de dieffenbachia op een donkere plek, of in gefilterd licht. Heb je kinderen of huisdieren? Ga dan voor een andere plant, want de dieffenbachia is giftig.
3. Kangoeroevaren
Als je de kangoeroevaren – of in het Latijn: microsorum diversifolium – regelmatig water geeft kan hij overal tegen. Zijn bladeren zijn sterk. Een kangoeroevaren staat in de natuur het liefst op een schaduwrijke plek, in een vochtig klimaat. Een donkere badkamer is dus ideaal. En wil je hem wat hoger zetten? Hij doet het ook geweldig als hangplant.
4. Aloë vera
De aloë vera kan door zijn vlezige bladeren best een tijd zonder water. Dat maakt aloë vera meteen al een makkelijke plant. De aloë vera vindt het ook niet erg als hij een beetje donker staat. Het sap uit de bladeren heeft een helende werking en wordt overal ter wereld gebruikt als huidverzorging, bijvoorbeeld tegen zonnebrand. Dat is meteen heel functioneel op je badkamer.
5. Sanseveria
De sanseveria – Vrouwentong in het Nederlands – is misschien wel de makkelijkste en de voordeligste plant die er is. Hij kan prima in een donkere ruimte staan, zuivert de lucht en heeft maar heel weinig verzorging nodig. Wil je hem toch op een lichtere plek zetten? Dat kan ook, maar laat hem dan eerst even wennen.
6. Aspidistra
De aspidistra komt voor in Japan en Taiwan en is eigenlijk een bodembedekker. Daarom doet hij het goed op een donkere plek. Zijn bijnaam is slagersplant. Omdat veel slagers deze plant vroeger in hun slagerij hadden staan.
7. Zamioculcas
De zamioculcas ken je vast. Het is een super populaire plant met verschillende stengels en kleine, stevige, ovale bladeren. Dezamioculcas voelt zich overal thuis: hij houdt van het donker, maar is ook tevreden op een lichte plek. Je hoeft hem niet vaak water te geven, dus als je hem een keer vergeet is dat helemaal niet erg.
Deel dit artikel via social media