7 tips voor een duurzame en groene keuken
De keuken is niet alleen een plek waar je eten kookt. Het is de plek waar we elkaar weer ontmoeten na een dag werken of school. Het is de plek waar verhalen worden gedeeld. Maar het is ook de plek waar veel wordt verspild: voedsel, water en reinigingsmiddelen. Wij hebben 7 handige tips voor je, waarmee je deze fijne plek duurzamer, en dus groener maakt.
Tip 1: Duurzaam schone handen
Schone handen zijn essentieel als je eten klaarmaakt. Je gaat naar de wc en raakt veel spullen aan op een dag. Met een fijne handzeep zorg je ook voor zachte handen. Met ZO handen schoon bespaar je met gemak ruim 10 handzeep flessen per jaar. Dit concept van ons komt in een fles die je bewaart, en blijft navullen. Je vult de fles tot de streep met onze navulzeep, en de rest met water.
Tip 2: Stap over op inductie
Wil je duurzaam je eten bereiden? Dan kun je het beste kiezen voor een inductiekookplaat. Die levert in een korte tijd een groot rendement aan warmte op. Waar dat bij een traditionele gaspit ruim de helft minder is. Inductieplaten zijn ook makkelijk te onderhouden, waardoor je ook minder tijd en minder schoonmaakmiddel nodig hebt.
Tip 3: Sla leftover op in luchtdichte bakjes
Heb je te veel eten gemaakt, dan is bewaren de beste optie. Sla het op in handige luchtdichte opbergbakjes, zodat je het de volgende dag als lunch kunt meenemen naar je werk. Scheelt je ook nog eens een heleboel geld.
Je koopt zulke bakjes bij HEMA, IKEA of een website als FonQ.
Tip 4: Kies voor duurzaam afwasmiddel
Als je het bekende teiltje met water en afwasmiddel aanmaakt, verspil je al gauw 25 liter water én een heleboel afwasmiddel. Met een knijpfles ben je al snel een heleboel afwasmiddel kwijt. We hebben ZO afwas schoon ontwikkeld om verspilling te voorkomen. Je spoelt je vaat even heel kort voor, sprayt ons duurzame afwasfoam op de vaat, en neemt het vervolgens af met een borstel. Afspoelen, en afdrogen. Klaar.
ZO afwas schoon is zacht voor je handen, en je bespaart ook nog eens ruim 5 plastic flessen per jaar.
Tip 5: Geef eten de juiste plek in de keuken
Als je eten de juiste plek geeft in je keuken, voorkom je verspilling. Wist je dat je eieren het beste in de koelkast kunt bewaren? Kou remt de groei van bacteriën. En brood doe je in de vriezer, want zo blijft het vers.
Op de website van het voedingscentrum lees je precies waar je wat moet bewaren. Dat zorgt voor lekkerder eten, en minder verspilling.
Tip 6: Bespaar stroom, koppel je apparaten los
In de keuken hebben we veel apparatuur staan. De koffiemachine, de broodrooster, de mixer, waterkoker en ga zo maar door. Veel van de machines gebruik je maar af en toe. Als je die apparaten uit het stopcontact haalt, bespaar je stroom. Want ze gebruiken ook stroom, als ze niets doen.
Tip 7: Stap over op duurzame reiniging
En dan de laatste tip. Je keuken maak je iedere dag schoon, want hij wordt ook elke dag vies. En dat doe je niet met een emmer sop, want dat kost tijd en een heleboel water. Je kiest voor ZO keuken schoon. Dat is 100% natuurlijk. Je lengt het zelf aan met water, in de ZO forever bottle. Veilig voor elke keuken.
Het werkt simpel. Je sprayt het oppervlak in met de sprayer. En neemt het vervolgens af met een licht vochtige microvezeldoek.
Deel dit artikel via social media