Nu starten met schoonmaken zonder afval
Nationale Week van de Circulaire Economie
De Week van de Circulaire Economie is dé jaarlijkse campagneweek voor een kringloopeconomie. Als eerste écht duurzame schoonmaakmerk vragen we in die week extra aandacht voor de noodzaak van hergebruik en het voorkomen van verspilling.
De verkeerde kant op
De kringloopeconomie komt niet van de grond: trends gaan juist verkeerde kant op. We doen korter met producten, gebruiken meer grondstoffen en verbranden meer afval. Er zijn strengere wetten en hogere belastingen nodig om daar verandering in te brengen, stelt het Planbureau voor de Leefomgeving.
Niet alleen recyclen
Maar in de circulaire economie draait het niet alleen om recycling. We moeten juist langer doen met onze spullen, ze vaker repareren in plaats van weggooien, en stoppen met verspilling. Dat doen we op dit moment niet genoeg. De overheid wil dat de Nederlandse economie in 2050 circulair is. Maar dat duurt ons te lang. Waarom zou je wachten als je vandaag al impact kunt maken?
Voorkom verspilling
Jaarlijks verspillen we zo in Nederland en Vlaanderen 500 miljoen flessen en transporteren we onnodig 475 miljoen liter water. En dat terwijl we dat water zelf in de kraan hebben. Zet deze flessen naast elkaar en je kunt er een rondje om de aarde mee maken. Met een andere manier van schoonmaken kunnen we deze verspilling stoppen.
Elke dag
Dit is het perfecte moment om te veranderen. De prijzen stijgen en we kijken steeds meer hoe we kunnen besparen. De meeste impact maak je door je dagelijkse gewoontes aan te passen. Wat gebruik je elke dag het meest? Wat wordt het vuilst? Dat zijn je toilet, douche, wastafel, gootsteen, aanrecht, tafel en werkplek. Met ZO hou je die allemaal makkelijk, snel en veilig schoon. Je gebruikt dan geen kant-en-reinigers die worden verspild in sopjes. En geen single use verpakkingen die ieder jaar met tientallen per huishouden worden weggegooid.
Dit levert het je op
Met ZO verspil je geen reinigers, water, energie, transport, verpakkingen, tijd en geld meer. En maak je schoon zonder afval. En dat levert nogal wat op:
- Een besparing van 500 miljoen plastic flessen per jaar in Nederland en Vlaanderen.
- Geen onnodig transport van 475 miljoen liter water in reinigers en zepen.
- Een schoon huis, schone handen en schone afwas.
- Een goed gevoel en een schone planeet.
Deel dit artikel via social media