Een schone werkplek met ZO

Als je naar kantoor of naar school gaat, gaat winkelen of sporten, wil je je veilig voelen. En dus is schoonmaken belangrijker dan ooit. En dan gaat het om meer dan het verwijderen van zichtbaar vuil. Want wat schoon lijkt, is niet altijd ook hygiënisch schoon.

Schoonmaken wordt schoonhouden
Na elk bezoek een hele winkel, het hele lokaal of het kantoor schoonmaken is in de praktijk onhaalbaar. Gelukkig is het ook niet nodig. Een goede hygiëne is niets meer of minder dan ervoor zorgen dat mensen gezond blijven, en dat doe je door alles wat je gebruikt hebt meteen schoon te maken. Je werkplek, je toetsenbord, een tafel, je handen: na gebruik neem je ze direct even af. Schoonhouden, noemen we dat bij ZO.

Aandachtspunten

Extra aandacht voor hygiëne heb je als je naar de wc bent geweest, als je moet niezen of je neus hebt gesnoten, als je voor een zieke huisgenoot zorgt, eten klaarmaakt, afval weggooit, je huisdier verzorgt, met je vingers eet, vuil wasgoed aanraakt, met vuil wasgoed omgaat en deurknoppen aanraakt. Om kruisbesmetting te voorkomen is daar sinds corona nog een aandachtspunt bij gekomen: let op wat iemand aanraakt en maak dat schoon.

Zelf even doen

Op je werkplek of op school gaat het dan onder meer om de stoelleuning, het tafelblad, het toetsenbord, de muis, lichtknopjes en bijvoorbeeld de knoppen van de koffiemachine en de lift. In een winkel komt daar ook de pinautomaat bij. Ook dispensers die je met de hand bedient, moeten regelmatig worden gereinigd. Dat betekent dat je niet wacht tot de schoonmaker langskomt: je doet het meteen zelf even.

ZO is voldoende
De reinigers van ZO zijn zo gemaakt dat je altijd en overal zelf je omgeving schoon kunt houden. Je sprayt voor je weggaat je eigen werkplek in en neemt die af met een doekje. Dat is meestal genoeg. Voor werkplekken en vergaderlocaties hebben we speciale ZO houders ontwikkeld. Wel zo handig.

Zorg voor je eigen schone plek
Het is niet meer van deze tijd om de verantwoordelijkheid voor het uitvoeren van extra schoonmaakwerkzaamheden helemaal bij je werkgever, winkelmanager of schoolleiding neer te leggen. Je neemt zelf verantwoordelijkheid voor je eigen gezondheid en dus ook voor je eigen werkplek.

Oprichter Bert Groen: “Met ZO heb je de middelen en de kennis om je handen te reinigen en je omgeving hygiënisch te houden.”

Handen wassen op je werk

De belangrijkste oorzaak van ziekte in kantoren is een een slechte handhygiëne. Als je net naar de wc bent geweest, zitten er op je hand gemiddeld 200.000.000 bacteriën. Slechts 70% van de toiletbezoekers wast z’n handen. En daarvan gebruikt maar 30% zeep. Maar met die handen stel je je voor aan klanten, zit je aan de koffieautomaat, druk je op de printerknop, pak je de trapleuning en raak je het toetsenbord aan van je flexplek. De kans op kruisbesmetting is dan heel groot.

Onderzoek op de werkvloer

Uit een recent onderzoek bleek dat 40% van de Nederlandse werknemers niet tevreden is over de hygiëne op de werkvloer. 20% van de ondervraagden gaf zelfs aan dat de werkruimte niet werd schoongemaakt. Bij nog eens 20% gebeurde dat maar 1x in de week. Terwijl je met een schone en hygiënische werkplek ook ziekteverzuim kan terugdringen.

ZO. Zeker van een schone werkplek

Natuurlijk is belangrijk dat alle werkplekken schoon zijn. Je bureau en de vaste spullen die daarop liggen: het toetsenbord, de muis en de telefoon. Een vaste werkplek houd je makkelijker schoon dan een flexplek. Voor vaste werkplekken is het advies om dit aan het einde van je werkdag goed af te nemen. Gaat het om een flexplek, bouw dan een schoonmaakmoment in tussen twee gebruikers.
Staat er op je werkplek een sprayer, dan maak je die plek sneller even schoon. Wil je er zeker van zijn dat je veilig kan gaan zitten, neem dan van tevoren de contactpunten even af. Schoonmaakbedrijven en facilitymanagers hebben hier al allerlei creatieve oplossingen voor bedacht. Van kartonnen kaartjes die je over de stoel heen hangt tot aan placemats met een groene en rode kant. Moet je natuurlijk alleen nog de juiste schoonmaakmiddelen hebben. Wat denk je? Inderdaad. ZO.

Deel dit artikel via social media