7 tips om water te besparen

Water komt gewoon uit de kraan. Maar dat is niet vanzelfsprekend: er gaat een heel proces aan vooraf. Water dat bij ons uit de kraan komt, is ook veilig drinkwater. En dat gebruiken we overal voor. Gemiddeld zo’n 129 liter per dag.

Tip 1: Douche kort én koud

Weet jij hoe lang je doucht? Hier kun je liters besparen. Want je verbruikt 50 liter water per 5 minuten douchen. Hou het eens bij, en kijk of je dit kunt verkorten. De vuistregel is maximaal 5 minuten óf zo kort als mogelijk. Wil je nog meer impact maken? Douche dan koud! Je bent dan meteen wakker, en je hebt de hele dag meer energie.

Tip 2: Gebruik geen emmer met sop om schoon te maken

Maak jij een emmer met sop en warm water aan, als je gaat schoonmaken? Dat kost veel water en energie. Het ook het niet zo hygiënisch. Je verspreidt het vuil namelijk door je hele huis. Beter is het om schoon te maken met een ZO schoon sprayer en een bijpassende microvezeldoek. Die houdt het vuil vast en zorgt voor een hygiënisch resultaat. Even insprayen en afnemen met de doek. Heel makkelijk, en ook nog eens leuk om te doen.

Tip 3: Eet plantaardig

Eet wat vaker plantaardig óf ga helemaal vegan. Want voor de productie van vlees is veel water nodig. Gemiddeld wel 2 tot 15 keer meer dan voor plantaardig eten. Er zijn tegenwoordig heel veel vleesvervangers die net zo lekker zijn als vlees.

Zoveel liter water kost het om vlees te produceren:
• 15.500 liter water voor een kilo rundvlees
• 6.000 liter om een kilo varkensvlees
• 4.300 liter water voor een kilo kip

Tip 4: Laat je kraan niet lopen

Draai de kraan dicht als je je tanden poetst of handen wast. Want als je de kraan laat lopen, gaan er ongemerkt liters water verloren. Zonde natuurlijk. Was je je handen, doe dat dan niet met een vloeibare handzeep maar met foam. Je maakt eerst je handen vochtig en de foam verdeelt zich zo goed dat je geen water nodig hebt. Spoel je handen even af en klaar ben je.

Tip 5: Minder vaak wassen, en met een vollere trommel

Elke dag je kleren wassen is meestal niet nodig. Kijk eerst kritisch naar je kleding en ruik even. Is het écht nodig om het te wassen? Of kan je het best nog een keer aan? Spaar je kledingstukken op totdat je machine vol is. Ook dat scheelt veel water en energie.

Tip 6: Gebruik de kleine knop op het toilet

Een derde van de Nederlanders gebruikt nooit de kleine doorspoelknop op het toilet, terwijl die juist zorgt voor een flinke waterbesparing. Gebruik de kleine knop wat vaker. Meestal is dit genoeg om je toilet mee door te spoelen. Extra tip: gebruik ZO sanitair schoon voor een frisse geur.

Tip 7: Doe de afwas met foam

Afwassen in een teiltje vol met warm water? Ook daarmee verspreid je vuil en gebruik je onnodig veel water. ZO afwas schoon is een afwasfoam: daardoor heb je minder water nodig. Spoel je vaat kort af met koud water, foam de vaat in, en gebruik een borstel om het vuil weg te halen. Spoel daarna nog even kort af.

Deel dit artikel via social media